Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Vánoční kopaničiárská kapustnica (zelňačka)
SUROVINY: (množství podle vlastního uvážení)
Uzené maso - dávám napůl libovější a tučnější
klobásky - nejlépe pikantní
kysané zelí
cibule
sušené houby
sušené švestky
mletá červená paprika sladká
(pálivá podle toho jak ostré jsou klobásky)
může být trochu kečupu nebo paprikové pasty
sůl, pepř ocet podle chuti jak kdo má rád
smetana na vaření
sádlo

PŘÍPRAVA:
Na sádle osmahnu nakrájenou cibulku do zlatova, přidám kečup paprikovou pastu a papriku, lehce orestuju, přidám zelí a zaleju vodou. Vložím uzené maso může být už nakrájené na kostky a povařím. Pak přijdou na řadu klobásky opět buď v celku nebo nakrájené na kolečka, sušené houby a švestky. Uvařím do měkka dochutím přidám smetanu a nechám přejít varem.
S krajícem chleba výborná bašta bez které si nedovedu představit štědrovečerní večeři, ale druhý den po proležení je snad ještě lepší...
                    vanoce-2013-010.jpg

///////////////////////////////////////////
 
Velikonoční nádivka
SUROVINY:
3/4 kg uzeného masa
klobáska
slanina
10 žemlí (veka, housky)
10 vajec syrových
4 vejce vařená
česnek
zelené bylinky (petržel, pažitka, kopřiva, bazalka, libeček)
majoránka, pepř, muškátový oříšek, sůl
polévkový vývar
můžeme přidat trochu PRášku DO PEČe
tuk (máslo, sádlo) a strouhanka na vymazání pekáče
VAŘENÍ MASA:
Do vroucí vody s kořenovou zeleninou vložíme uzené maso a vaříme asi 40 min. Maso přendáme do studené vody (můžeme přidat led) Maso zůstane červené a šťavnaté.
PŘÍPRAVA:
Maso, klobásku, vař. vejce a žemle nakrájíme na kostičky, slaninku na drobno. Přidáme nasekané bylinky, koření sůl, žloutky a trochu vývaru a promícháme.
Ušleháme pevný sníh z bílků a zlehka vmícháme do směsi.
Pečeme v troubě předehřáté asi na 180°C do zlatova 30-40 minut
Podáváme teplé i studené s nakládanou okurkou.


VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

 ///////////////////////////////////////////
"Moje pikantní klobásky "  

Na 10 kg masa
200g soli (rychlosůl, Praganda)
100g česneku
25g mletého pepře
25g drceného kmínu
25g pálivé papriky
50g sladké papriky
10g nového koření
10g majoránky
5g zázvoru
2 deci studené vody

1-2kg libového vepřového masa (lepší je hovězí
nebo králík) umeleme hodně na jemno a
důkladně vymícháme se solí -"prát"

Přidáme vodu a koření a opět promícháme.
Další maso (5-6kg plecko, libovější bůček)
umeleme na střední velikost a přimíchame do prátu.
Nakonec přidáme tučnější maso nebo sádlo,
může být na větší kousky.
Vše dobře spojíme v těstovitou hmotu.
Naplníme do střívek a druhý den můžeme udit
při teplotě okolo 70-80°C 6-8 hodin
Uzené klobásky

Zabijačkové pochoutky 

////////////////////////////////////////////////////////////////////
"Pikantní bůček"

1 kg bůčku
sůl
10 stroužků česneku
 5 kuliček peře
 5 bobkových listů
 voda

Uvaříme do měka
Po vychladnutí obalíme v této směsi:
 sůl
15 stroužků česneku
 1 lžička mletého pepře
 1 lžička sladké papriky
 1 lžička kari
 1 lžička grilovacího koření
 1 lžíce Worčestové omáčky
podle chuti pálivou papriku (nebo Chili, Tabasko)
Zabalíme do alobalu a necháme týden odležet
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

Pikantní bůček 

////////////////////////////////////////////////////////////////////

  "Masová směs Samuraj"

1/2 kg libového vepřového maso (kýta,plecko,kotleta) nakrájíme na nudličky
V misce smícháme asi 1 deci dezertního vína, 2 lžíce oleje, 3 lžíce sojové omáčky,
1 lžičku solamylu a 2-4 lžice nějakého orientálního koření, nejlépe zkombinovat např.kari, kurkumu, zázvor, kmín... nebo hotové směsi: Čína, orient, 5.vůní...
Řádně promícháme s masem a necháme alespoň hodinu proležet, lepší je přes noc.

Maso orestujeme na horkém oleji teměř do měkka. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, nechame zesklovatět, přimíchame lžičku cukru aby lehce zkaramelizovala, zakápneme citronovou šťávou a postupně přidáváme nakrájené sladkokyselé okurky, sterilované kapie, feferonky, plátky česneku, pórek, předem oloupané a opražené mandle, lžíci kečupu a lžičku mleté papriky.
Promícháme a zalijeme asi dvěma deci zálivky připravené z vody, dezertního vína, sojové omáčky, lžičky solamylu a vegety.
Krátce zamíchame a podáváme s rýží, opečenými brambory, hranolky atd.
Masová směs
Masová směs

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////
ŠKVARKOVÉ PAGÁČKY

500g polohrubé mouky
350g namletých škvarků
2 žloutky
5 lžic kyselé smetany
4 lžíce bílého vína
10 lžic mléka
1 kostka droždí
sůl, (dle chuti pepř, česnek)

 

Droždí + mléko = kvásek
Smícháme vše dohromady, vypracujeme těsto a necháme vykynout asi 20 min.
Rozválíme plát, přeložíme jako ubrousek a necháme odpočinout (15 min)
Jednou nebo dvakrát zopakujeme.
Vyválíme plát 3/4 cm, vypícháma kolečka,
na nepomaštěném plechu necháme nakynout.
Mřížkovitě ozdobíme, potřeme vajíčkem, posypeme solí, kmínem, paprikou, sýrem...
V horké troubě upečeme do zlatova.
Pagáčky

 ////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nebe v hubě
SUROVINY:
400g hovězího zadního
400g vepřového bůčku
3 různé klobásky nebo uzený bůček
100g slaniny (anglické)
600g cibule
200g plnotučné hořčice
200g kremžské hořčice
1 smetana na šlehání
sůl, pepř

PŘÍPRAVA:
Maso nakrájíme na kostky, klobásu na půlkolečka, slaninu na kostičky.
Osolíme, opepříme a promícháme s hořčicemi.
Necháme odležet 4-24 hod.
Na pekáči pod pokličkou pečeme až je maso skoro měkké (asi 50min)
Přidáme nakrájenou cibuli a pečeme dalších asi 10 min. pod pokličkou a 15 min. bez pokličky až cibule zesklovatí.
Přidáme smetanu a dopečeme 15 min. bez pokličky
Příloha dle chuti (pečené brambory, hranolky, chléb...)
                velice chutné "NEBE V HUBĚ"


////////////////////////////////////////////

"Guláš-neguláš bez míchání"

SUROVINY:
1kg vepř.masa(nejlépe plecko, ale nemusí být)
3 větší cibule; 5 stroužků česneku;
2 čaj.lžičky guláš.koření (nebo Kari);
3 čaj.lžičky sladké ml.papriky
3 polévkové lžíce solamylu;
podle chuti pepř, feferonka, chili, majoránka ...
sůl (opatrně, je dost slané)
2 masoxy; 1 litr vody

PŘÍPRAVA:
Maso s cibulí nakrájej, česnek utři nebo prolisuj a pořádně promíchej s ostatními surovinami. Masox nejprve rozpusť v menším množství vody a pak dolij do 1 litru.
(oproti původnímu receptu jsem ještě přidal jemně nakrájenou papriku)
Vše dej do pekáče nebo skleněné simaxové misky, přikrej alobalem a peč asi 1:30 hod při teplotě 250°C.
Nedolívej vodu, nemíchej, nesundávej alobal
Výborné s knedlíkem, těstovinami, rýží i chlebem


////////////////////////////////////////////

"Pizza"

350 - 400 g polohrubé mouky
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 kostka kvasnic
2 - 2,5 deci mléka (vody)
6 lžic oleje
 

Z kvasnic, mléka a cukru připravíme kvásek, smícháme s ostatními surovinami a necháme vykynout.
Těsto vyválíme do formy na pizzu nebo do pekáče, potřeme kečupem, česnekem posypeme majoránkou, oregánem, tymiánem apod.
Poklademe podle chuti a fantazie šunkou, salámem, drůbežím nebo rybím masem, cibulí, paprikou, rajčetem, žampiony, ananasem atd.
Povrch posypeme sýrem, např. Eidam, Niva, Mozzarela 
Upečeme do zlatova
Před pečením Po upečení


 ////////////////////////////////////////////////////////////////////
Koláč z olomouckých syrečků
SUROVINY:

250g polohrubé mouky
300g bílého jogurtu
1 vajíčko
1/2 prášku do pečiva
sůl
olej na vymazání formy
125g olomouckých syrečků (příště dám víc)
100g anglické slaniny (já přidal i kousek uzeného masa)
drcený kmín, oregáno, muškátový oříšek
paprika sladká i pálivá, pepř  (podle vlastní chuti a fantazie)
PŘÍPRAVA:

Mouku, pr.do peč. jogurt, vajíčko a špetku soli dáme do mísy a vypracujeme těsto. 
Koláčovou formu (průměr cca 26cm) vymažeme olejem a porášíme moukou. Vložíme těsto a navlhčenou rukou rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše.
Tvarůžky a slaninu nakrájíme na drobné kostičky, promícháme s kořením a navrstvíme na těsto.
Já jsem už nesolil
Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě, při teplotě 180°C asi 30 minut.
Při pečení vzniká příjemná kořeněná vůně.
Není třeba se obávat nějakého zápachu.

před pečenímpřed konzumací

////////////////////////////////////////////////////////////////////

Kuřecí kostičky v kokosu a jogurtu.
SUROVINY:
500g kuřecích prsíček
2 lžíce oleje + na smažení
4 lžíce bílého jogurtu
2 hrsti strouhaného kokosu
2 lžičky indického karí
možno trochu přisolit
Sweet Chilli Sauce
PŘÍPRAVA:
Prsíčka nakrájíme na kostičky, které nám velikostí nebo tvarem vyhovují.
V misce je naložíme s olejem, jogurtem, kokosem, inickým karí. (obr.1)
Pokud použijeme thajské, tak jen maličkou špetičku.
Všechno nejlépe rukou jemně promneme.(obr.2)
Upěchujeme a můžeme vložit do mikroténového sáčku. vymáčkneme vzduch a zajistíme maximální kontakt masa s jogurtem a kořením.
Necháme minimálně 3-4 hodiny, (lépe do druhého dne) odležet v chladu.Na rozpáleném oleji v pánvi osmažíme.(obr.3)
Budete překvapeni jak kokos maso zjemní a bude stačit kratší doba smažení.
Podáváme s rýží.(obr.4)
Na talíři namáčíme do Sweet Chilli Sauce.

Obrázek 1 Obrazek 2
Obrazek 3 Obrazek 3

///////////////////////////////////////

Rýže dušená v mikrovlnce

Rýži propláchni nejprve studenou vodou a potom důkladně za občasného promíchání horkou vodou. Zceď a nech okapat.
Vlož do misky, přidej hrudku másla a horkou vodu: na 1.díl rýže 1 a půl dílu vody.
Ochuť podle svého zvyku: sůl, vegeta, cibule, hřebíček, bobkový list, badyán, kari, kurkuma apod.
Zavíčkuj, vlož do mikrovlnky na nejvyšší stupeň na 20 minut, po jedné min. můžeš promíchat.
Hotovou rýži promíchej vidličkou a podávej.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jídlo

(směs samuraj, 29. 8. 2011 12:39)

je dobrá..:)

dobroty

(roman, 6. 1. 2011 12:11)

mas to pekny

pochvala

(Drobek, 13. 10. 2008 21:44)

Ahoj Ivane,

na tvých stránkách se nenudim. Jsou O.K. a den ode dne krásnější. Měj se bezva a Ahoj ve Stodole

Drobek

Tak to musí být mňamka

(P. Musil, 2. 10. 2007 15:46)

tento víkend se pokusím dle Tvého receptu masovou směs Samuraj vytvořit. Jsem zvědavej jak se mi to povede.
Jinak máš stranky OK. Když budeš chtít jukni na naše:
www.pce7.estranky.cz
Zdraví fanda pardubického hokeje